Permisiuni şi interdicţii pe folderele partajate

No Comments

Permisiuni şi interdicţii pe folderele partajate

Folderele pot fi partajate și anumitor utilizatori li se oferă dreptul de a accesa și manipula conținutul folderelor, pe când altora li se interzice acest drept. Pentru a implementa controlul accesului la anumite resurse partajate pe o rețea, Windows Server 2012 foloseşte permisiuni și interdicții (permissions and restrictions).

Permissions sunt privilegii atribuite unor anumite obiecte din rețea sau utilizatorilor, grupurilor, calculatoarelor client, permițându-le să facă ceva sau să acceseze anumite resurse. De exemplu, unui utilizator îi puteţi atribui permisiunea de a accesa un document și de a-i vizualiza conținutul, interzicându-i în același timp să efectueze orice fel de modificări asupra acelui document.

În scopul de a seta permisiuni și interdicții pe resurse partajate precum fișierele și folderele, trebuie să înțelegeţi semnificația și metoda de setare a permisiunilor Share şi NTFS și a interdicțiilor.

Share permissions – Controlează accesul la o anumită resursă de pe o locație de la distanță prin intermediul rețelei. Pentru a putea accesa o resursă de pe rețea, utilizatorul trebuie să aibă permisiuni Share adecvate, dar acestea nu vor fi suficiente, pentru că trebuie să aibă şi permisiuni NTFS adecvate, dacă fișierul sau folderul se află pe o partiție formatată ca NTFS.

NTFS permissions – Controlează accesul la fișierele și folderele localizate pe un volum formatat ca NTFS. Pentru a accesa un fișier sau un folder, fie la nivel local (direct prin calculatorul client) sau prin rețea, utilizatorul trebuie să aibă permisiuni NTFS clar definite în acest sens.

Aceste permisiuni și interdicții sunt total independente unele de altele, dar de multe ori sunt combinate pentru a obține un anumit efect. De exemplu, dacă doriți ca utilizatorii care accesează folderul de pe un alt calculator client din rețea să aibă dreptul de a vizualiza și modifica conținutul folderului, le veţi acorda atât permisiuni Share cât şi permisiuni NTFS pentru aceste operații.

Solicita o oferta personalizata

Va aflati in situatia in care compania dumneavoastra are nevoie de un serviciu personalizat? Nici-o problema, accesati formularul de solicitare oferta si unul dintre specialisti nostri se va ocupa in detaliu de solicitarea dumneavoastra.

Mai multe noutati

Vezi toate articolele
No Comments
     

    Leave a Comment