Ediţiile Windows server 2012 - Networld IT&C
2236
post-template-default,single,single-post,postid-2236,single-format-standard,bridge-core-2.2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-21.7.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
Windows Server 2012 Editions

Ediţiile Windows server 2012

Windows Server

 

Cand vorbim despre editii, este bine sa analizam acest subiect inainte de instalare, pentru a selecta cea mai buna solutie in ceea ce priveste posibilitatile si preturile oferite. Trebuie sa tinem cont de:

 • Rolurile pe care planificam sa le utilizam pe server
 • Virtualizare, daca o vom folosi sau nu pe serverul nou si in ce masura
 • Banii de care dispunem si strategia de licenta pe care o respectam sau pe care planificam sa o respectam

 

Editiile oferite in Windows server 2012 sunt:

 •  Windows Server 2012 Datacenter
 •  Windows Server 2012 Standard
 •  Windows Server 2012 Essentials
 •  Windows Server 2012 Foundation

Până acum, principalele diferențe între edițiile Windows Server constau în detalii tehnice, un hardware maxim susținut şi cerinţe minime. De exemplu, Windows Server 2008 R2 Standard era capabil să utilizeze 32GB RAM și 4 procesoare fizice, nu avea inclusă funcționalitatea și serviciul de clusterizare. Windows Server 2008 Datacenter putea să opereze pe maxim 64 procesoare fizice și maxim 2TB RAM. La Windows Server 2012 situația este destul de diferită. Windows 2012 Standard și Windows 2012 Datacenter oferă aceleași funcționalităţi utilizatorilor, iar principala diferență constă în posibilitatea de virtualizare.

Cateva dintre editiile din Windows server 2008 au fost eliminate:

 • Enterprise – a fost inlocuit cu Windows Server 2012 Standard. Enterprise a fost prezentat ca o editie care ar gazdui o aplicatie dificila sau un rol dificil, o baza de date a aplicatiei business, un mediu virtual mic (5-6 masini virtuale). Avand in vedere ca Windows Server 2008 se va folosi o lunga perioada de timp, daca apare nevoia de a instala un alt Windows Server 2008 pe editia Enterprise, va fi posibila obtinerea licentei odata cu achizitionarea unei licente Windows Server 2012 Standard. Downgrade-ul este permis.
 • Windows Web Server – si el a fost inlocuit cu Windows Server 2012 Standard. Aceasta editie a fost folosita pentru a gazdui site-uri web, aplicatii web si servicii web.
 • Microsoft HPC server – High-Performance Server a fost inlocuit cu editia Datacenter.
 • Microsoft SmallBusiness Server – in principiu nu a fost inlocuit, dar numele i-a fost schimbat in Essentials si a fost limitat la 25 de utilizatori si suport pentru servicii Cloud.

 

Asadar sa rezumam

Microsoft sustine ca noua diviziune a editiilor va simplifica in mare masura procesul de planificare si alegere a editiei de care avem nevoie.

 • Windows Server 2012 Datacenter a fost proiectat pentru servere mari si puternice, cu pana la 64 de procesoare si cu functia de inlocuire a procesorului “live” (hotadd). Aceasta editie este accesibila numai prin intermediul programului Microsoft Volume Licensing si de la producatorul de echipamente care a oferit serverul cumparat (OEM).
 • Windows Server 2012 Standard  include intregul set de roluri si accesorii Windows Server precum si Datacenter.  Singura diferenta este doar numarul de instante ale masinilor virtuale incluse în licenta.
 • Windows Server 2012 Essentials nu permite Server Core, Hyper-V și rolul de AD FS (Active Directory Federation Services), in comparatie cu editia Standard. Editia este limitata la o singura instanta, fie pe o masina fizica sau pe una virtuala. Editia este limitata la un maximum de 25 utilizatori.
 • Windows Server 2012 Foundationa fost proiectat pentru intreprinderi mici si mijlocii care nu au cerinte mari si care au nevoie, de exemplu, de un file share, un server de imprimante sau de un server pentru gazduirea unei aplicatii. Aceasta editie nu permite masini virtuale si suporta pana la 15 utilizatori.
No Comments

Post A Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.