Disaster recovery pentru recuperarea datelor eficient - Networld IT&C
2393
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-2393,page-child,parent-pageid-1950,bridge-core-2.2.3,ajax_fade,page_not_loaded,,hide_top_bar_on_mobile_header,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-21.7.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive
 

Disaster Recovery

Disaster Recovery (DR) este procesul de planificare a modului in care se va restabili reteaua de calculatoare si serviciilor de retea in cazul unor dezastre naturale sau erori umane.

Recuperarea informatiilor (disaster recovery) in cazul unor dezastre de orice natura implica un set de procese, politici si proceduri aplicate pentru a avea un back-up al informatiilor, evitandu-se astfel pierderea definitiva a acestora.

Disaster recovery. Fie ca vorbim despre un dezastru natural sau unul cauzat de om, cel mai important aspect il reprezinta pagubele rezultate pentru afacere.

Un studiu arata faptul ca din companiile ce s-au confruntat cu astfel de situatii majore, aproximativ 45% din ele nu au reusit sa isi revin, iar peste 30% din ele s-au inchis in perioada imediat urmatoare din cauza incapacitatii de a mai fi la fel de productive.

Disaster recovery data

Disaster recovery plan

Realizati un plan de disaster recovery pentru a va asigura ca afacerea dumneavoastra isi poate continua activitatea evitand un faliment.
Elementele cele mai importante ale unui disaster recovery plan sunt

  • Analiza, evaluarea riscurilor si stabilirea posibilitatii si probabilitatii ca anumite dezastre sa se intample.
  • Impactul unui dezastru pentru care compania nu este pregatita.
  • Masuri de prevenire.
  • Actiuni de detectare si solutionare a unui incident.
  • Care este perioada maxima tolerabila de pierdere a datelor (RPO – Recovery Point Objective).
  • Timpul maxim in care trebuie restaurate serviciile fara a avea consecinte majore ( RTO – Recovery Time Objective).

In prezent nimeni nu va poate garanta recuperarea 100% si de aceea este foarte important sa luati in calcul toate informatiile de care dispuneti. Analizati foarte bine ce se intampla in cadrul firmei, dar si in exteriorul acesteia. Cu cat analiza este mai detaliata cu atat riscurile pierderilor majore sunt diminuate.

Disaster Recovery este o solutie ce necesita o planificare si o atentie deosebita. Trebuie raportat nivelul de risc la costurile unei posibile pierderi si nivelul critic al aplicatiilor si sistemelor ce ar putea fi afectate.

Un plan de recuperare in caz de dezastru poate face diferenta intre continuarea activitatii afacerii si pierderea acesteia.